Energie Vergelijken: Goedkoopste Energieleverancier

Energie vergelijken

In 2004 is de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd. Dit betekent dat je vanaf dat moment zelf kunt kiezen bij welke energiemaatschappij je gas en stroom afneemt. Behalve als je stadsverwarming hebt, dan ben je wat betreft de aanlevering van warmte nog wel gebonden aan een bepaalde leverancier. Dit komt omdat die specifieke leverancier verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhouden van het lokale warmtenet. Overstappen van energieleverancier kan enorme voordelen met zich meebrengen voor de consumenten. Soms loopt het voordeel zelfs op tot boven de 300 Euro per jaar. De mensen die nog nooit geswitcht zijn van leverancier besparen met hun eerste overstap het meest.shutterstock_485736448

Splitsing energie en netbeheerderstak

De liberalisering van de energiemarkt is ondermeer door de overheid ingevoerd om een splitsing tussen energieleveranciers en netbeheerders tot stand te brengen en hiermee meer marktwerking te stimuleren. Vroeger kreeg je van je plaatselijke (gemeentelijke) energiebedrijf zowel stroom en gas geleverd en had je geen keus bij de prijsbepaling. De netwerkkosten en de leveringstarieven werden geheel door hen bepaald. Tegenwoordig ben je nog wel steeds gebonden aan je lokale netbeheerder, maar worden de netbeheerkosten geïnd door de energieleverancier met wie je een overeenkomst hebt gesloten.

Energie vergelijken en overtappen

Tegenwoordig kun je op allerlei manieren van energieleverancier veranderen. Soms komt er een adviseur langs de deur of wordt je telefonisch benaderd. Een manier die steeds populairder wordt is online energie vergelijken. Er zijn meerdere aanbieders van deze vergelijkers met vaak verschillende uitkomsten voor de consument. Natuurlijk krijgen deze websites ook betaald door de energiemaatschappijen voor het aanleveren van klanten dus echt 100% onafhankelijk is het natuurlijk nooit. De uitkomsten van de beste aanbiedingen op hetzelfde moment verschillen ook sterk per website. Met online energie vergelijken in het algemeen kan men wel de beste energiedeal vinden. Omdat een deur-aan-deur verkoper of een telemarketeer nu eenmaal meer kost per advies dan een website die geautomatiseerd is. Een energievergelijker werkt heel simpel. Je vult je postcode en huisnummer in voor de juiste gasregio en bijbehorende prijzen (Nederland bestaat uit 9 gasregio’s). Vervolgens vul je voor een juist aanbod op maat je energie jaarverbruik in kWh en m3 in. Hierna krijg je alle aanbieders onder elkaar te zien oplopend op prijs per jaar.

Goedkoopste energieleverancier vinden

Let wel op bij de resultaten van deze online energievergelijkers welke kortingen en acties al meegenomen zijn in de jaarprijs. Wat ook belangrijk is om te bepalen hoelang de aanbieding geldt en wat er gebeurt met de tarieven na deze periode. Als je bijvoorbeeld een scherpe aanbieding krijgt van 1 jaar, is de kans groot dat je daarna ongemerkt en stilzwijgend overgaat in een veel duurder contract voor onbepaalde tijd. In sommige gevallen verdient de leverancier dan de korting die zij in jaar 1 hebben gegeven al weer terug in de eerste paar maanden van jaar 2. Daarom kan het ook raadzaam zijn om ook eens te kijken naar overeenkomsten voor langere periodes.

Energie overstap met korting, welkomst kado, cashback of premie

De energiemarkt wordt met de tijd steeds concurrerender en zeker de nieuwkomers doen er alles aan om marktaandeel te winnen. Maar ook de grote spelers zoals Essent, Nuon en Eneco die de hete adem in de nek voelen, investeren steeds meer in agressievere marketing om hun positie en marktaandeel te behouden. Hierbij wordt nogal eens gestrooid met allerlei lucratieve welkomstpremies, cashbacks en andere cadeau’s zoals ipads gestrooid om de klanten te lokken. Let hierbij wel op dat deze korting of kado niet betekent dat je hier uiteindelijk zelf voor betaalt via de tarieven of een te hoog vastrecht. Bekijk dus eerst altijd voor de beste vergelijking wat je onderaan de streep kwijt bent per maand op basis van je werkelijke verbruik bij die nieuwe leverancier. Het zou jammer zijn als je er na afloop van de overeenkomst achter zou komen dat je een sigaar uit eigen doos heb gerookt.

Boete energie cadeau

Een energiemaatschappij mag alleen het (een deel) cadeau of de korting terugvorderen van je indien je voor het verstrijken van jaar 1 van je overeenkomst weg gaat of overstapt. Het cadeau of de korting is na jaar 1 volledig van jou. De  hoogte van de boete voor een cadeau is vastgelegd door de ACM en mag niet hoger zijn dan 50 Euro per product (gas en stroom zijn dus 2 producten).

Boete overstappen energieleverancier

Echter, voor de opzegging en resterende contractperiode van de energieovereenkomst mag de leverancier wel een opzegvergoeding in rekening brengen. Wil je dus eerder weg omdat je ontevreden bent of een beter aanbod hebt gekregen van een andere leverancier, stel wel zeker vast of de nieuwe maatschappij de boete van de oude leverancier volledig gaat vergoeden. De meeste doen dan wel, maar lang niet allemaal.

www.simpelswitch.nl

Advertenties